Pages

Friday, October 14, 2011

Last benda aku buat

bila maen twitter pon blh rasa menyampah...fb yg sentiasa membosankan pon bertambah kebosannya.....bila masalah da xde pon ak over thinking sampai rasa suma benda ada salah....so ak berbalik la pada hobi lama iaitu menaip dalam diam kat blog....harap2 xde org notice kn...memang memeranjatkan sbb berkulat da blog ak nih....ak stop membaca sbb ak nk mula kuar jalan2 xnk duk dlm umah....stop tulis tuh mmg da lama sgt la....sbb bila nk taip jer teros suma idea hilang....saket ati gak la...tapi ak pkir poSSitive (sensei ak dlm kelas td eja mcm nih) la....mgkin xde rezeki utk tgn ak menaip panjang2...so ak amik keputusan stop tulis blog....lgpon ak ad byk ag nde baru nk explore kat jepun nih....awal2 lagi kn...skrg mcm ad rasa suma serba x kena....so bila ak nk pendam srg dlm dr nnt boiling kan...x pasal la ak terpaksa kuar jalan2...da la sejak 2 menjak nih ak xleh nk bgn pg mcm dulu...klu dlu mmg haram la klu x kuar jln pg2...tapi skrg len citer plak...mmg haram la ak kuar dr futon pg2...plg awal pon 10 minit sblm pkol 9....tu pon sbb x dapat nk tahan kencing....klu blh ak nk kencing dlm futon jep...mlsny nk bgn....tapi mane blh kencing dlm futon...x pasal mlm esok ak tdo mcm doraemon masok dlm almari....sejuk kot tdo kat luar tanpa futon...xleh tdo nnt...well ak rasa da tersasar jauh da dari ap yg ak nk tulis sbnrny....tapi xpe la...bila da menulis nih dapat kuarkan perasaan yang bermain2 dlm minda nih...lepas perasaan la katakan....nk cakap pasal nde gini kan macam lemah sangat....benda macam nih kena setel sendiri la....masalah senang sgt jer...just nk suasana baru jer...

sekarang tgh cuba motivasi kan diri....atau dengan kata lain melarikan diri dari kenyataan....well klu x lari akan serabut jadinya nanti...so berlari2 anak la dlu sementara boleh....bukan x nak hadapi...tapi banyak sangat lagi benda lain nak kena pikir...tapi semalam tersembang ng mami (my mom)...dia cakap xyah keje kat jepun..."keje kat kelate jer....ad byk je keje kat cni...sambung master pon xpayoh la....tgk abah tuh...blaja sampai master jugok...tapi x kemana sangat pon...wat bazir masa jah.." lebih kurang begitu la kata2 my mom....xnak lah cakap nde tuh ng mami....dgr mami ckp lagi best...not buat mcm dia suruh....tapi nk dgr dia bebel jep...asyik dengar sensei jer bebel kat depan....da la paham separuh2 jep...tapi ak gelak je la klu nampak jin2 jepon gelak....amik hati la....so berbalik pada topik...nampakny ak kna la decide btol2 mane nk keje nih...dlm k luar negara....tp ak nk gaji besar...bila pikir blk...klu gaji besar pon tp xde masa ng family wat ap....klu ad duit byk pon tapi org2 sekeliling mcm xkenal kita je wat ap...ntah la...nk duit k nk life....nk life pon kna ad duit...duit ckit mmg x life la...ckp blh la...hidup ng kasih syg je....abeh ng kasih syg tuh perot blh kenyang ke...rasa bosan blh hilang k....kna la ad duit gak....tapi bila da ad duit lupa daratan pulak...sbb tuh la kna ad org tlg guide....

ni la masalah plg besar skrg nih....asyik nak mintak org tlg guide kita jer....klu sedih k pape k nk jer ad org utk pinjamkan bahu dia....tapi bila org sedih k ad mslh k....xde la pula nk bg bahu kita kat dia....yg nih la yg pening kapla la ckit...mcm ane la nk bg org rasa kita nih bkn nk dia bila perlu jep....kita nk berkongsi ssh senang ng org sekeliling....tapi kan kdg2 perasaan tuh x sampai....x tahu la ap ak tgh nk merepek nih....tp rasa keseorangan itu amatlah menakutkan....hahhahaha....tiba2 rasa bodoh sekejap...apa benda ntah ak taip nih....biar je la....rasa nk cepat2 je abeh blaja....tp takot lak nk wat keputusan lps blaja....nk sambung master k keje....mmg x tahu la...ng duit yg ad skrg pon mcm da lari dr topik....ckp nk kumpul utk kawen la bli keta la....last2 ak guna utk bli brg bersukan...konon utk bersukan hilang stress la...tapi ak x bersukan sgt pon...byk duk umah gak.....so mula dr pg esok kna paksa diri bgn pg...ak rasa tu kot punca jadi gni...bgn pagi mkn kenyang2 pah2 hibernate....best gak...esok kn cuti...mlm tdo awal....alamak!!!...da pkol 1134 da...mcm ane rancangan tdo awal nih...okeylah...amik 1st step la...pg wat milo gosok gigi n tdo....papai...

hav a nice day to all readers.....ad pape mslh kongsilah ng aku...best gak dgr org ngadu mslh nih...tapi blom tentu ak blh tlg...just sebagai pendengar je tuh...blh la kot...nk bg bahu x dpt la yep...ishk....da la..nite all...

Tuesday, May 31, 2011

Time table for myself

宿題
-
-
原子核工学
中間テスト量子物理学
kikai kougaku
中間テスト電回路Ⅳ
論理回路

Beginilah cara penyusanan jadual shukudai dan test. So setiap kali tgk jadual da blh tahu ap yg blom siap utk hari slpsny. Hari ni hari 水曜日. So esok lusa ad byk keje kna wat. Mlm nih xleh la nk main2 je. Kna lah wat keje utk test dan shukudai esok. Tp yang plg penting mggu dpn xde repot kna anta pada hari isnin. Suma da setel. Walaupun malam nih ad kls sampai pkol 9.20. Sabo je la.

Pagi td agak letih. sbb pkol 6 baru balik sampai umah. smlm tdo kat hotel skali ng sensei. sbb da xsempat nak naek tren last skali, so terpaksalah tumpang tdo kat bilik hotel sensei smlm. bgn awl pagi naek tren plg awal. sambil2 menunggu kebosanan seorang diri. snaplah 2 3 gambar utk habiskan masa lapang. nak amik gambar burung merpati terbang sebenarnya. tapi apakan daya. pkai iphone je. xtersampailah hajat dihati nih. tp software tuh mcm best gak. walaupon orang laen da lama gne. ak baru dpt tahu semalam je. so pagi tadi gunakanlah. best la gak application nih. sbb ak blh teros upload kat mane2 ak ska. huahuahua.....
ni gambar kat subway...ad beberapa keping org je duk tggu...
lambat x sampai satu minit pon da terlepas tren  1st pg td...

tngga dr subway nak k kintetsu kat tsuruhashi...
xde hape yg spesel pon psl tgga nih

nak amik gambar merpati...tapi x sempat...
so amik lah gambar org yg tgh tggu tren jep

ad kawan sorang tuh ckp mewah btol dlm tren nih....
ak tgk sama je...tapi bersih n nampak baru la jugak

Friday, May 27, 2011

Blajar memblog gne iphone

Td satu langkah foward. Ini adlah post pertama gne iphone. Tp masih jahil dlm lg. Nk upload gambar mcm ane ntah. Ak sdg mencari xtvt baru. So ak pilih menulis blog. Sbb ak nk kuarkan pendapat ak. Ak punya pasal la nak tulis hape kat cni. Ntah ap da ak nk tulis nih. Lost la. Mcn besa. Mood menulis blh hilang dlm sekelip mata. Tapi ad nde nih best gak. Dpt la ak tulis bla2 masa. Tba2 je ad idea, blh la ak teros tulis. Huahuahua. Nite!!!!!
(*^^*)
N buat kwn2 suma jgn stress2 yep. Walaupon ak slalu jek stress. Be happy la. Common la. We grow up from exprience. U have to take iniative to make ur self to be a better person. Look at me. Sory lol. Not evrybody can see me. I at kinki. So only certain people can see. But the point is please try accept our weekness. It help us to improve ourself.
Harap maklum. Eigo saya lemah. Klu salah aggap je btol ye.
( T_T)\(^-^ )

Thursday, May 26, 2011

ChipsMORE

Bilik seman n yo, Rabu - berlaku suatu fenomena yang ditggu di dai ichi mito mansion. berikut adalah contoh gambar chipsmore yang dibawa oleh syahril sensei kpd pelajar kinki disini. mereka juga menerima sejambak kfc daripada sensei yang disayangi mereka. (post ringkas sbb tba2 hilang mood...terkejut ng printer yg sgt besar....)

Saturday, May 21, 2011

Bukan gatal tapi da PERLU

semalam ak telah meletihkan diri pegi cari printer murah2 yang dapat tahan lama. so aku pilih la yang laser n ad function scanner. yg plg murah pon 2man gurai. tu pon x menarik pilihan xde. mujur la kali nih aku da wat jyunbi x mcm ak bli jam arituh. dlu masa bli jam ak pkai beli jer. pah2 tgk yg kat on9 lg murah lg comey lagi segala2ny lah. menyesal gila. semalam sebelum ak kluar umah utk mendapat keperluan ak tuh, ak telah menghabiskan masa cari printer on9. letih la jugak aku. last jumpa la yg 16800 yen punya. walaupun agak mahal lagi kira okey la tuh. barang baru kan. jenama canon. so dipagi yang hujan aku pon memulakan pembelian ak. dan gambar disebelah ni merupakan barang yang akan sampai kat umah aku. tgh2 menaip nih tba2 ak tertny kat diri aku. nape ak x usha yang hp dlu ek. ne la tau dpt lg murah. so jap lg la baru ak usha. bior pon ak da bli menatang nih td. ne tau blh cancel ak cancel jer la. klu x amik jer la yang nih. sabo je la~~~ ヘ(^_^ヘ)(ノ^_^)ノ

Minum ptg....

Hari ini first time ak minum petang sambil dengar lagu sambil membaca apa yang aku buka kat internet. Minum petang hari ini bermenukan susu dan biskut choco. Biskut ni mcm chipsmore r kot. Nama biskut nih chocochips kot.

Ntah btol k x nama biskut tuh. Isi kandungan pon xde lah sure sgt. Nnt bla biskut tuh da habis baru la cari blk kat web ap yg dia letak biskut tuh. Nnt bla da tau kn x dpt plak ak nk mkn. Sblm ak tahu ad benda yg xleh mkn baek ak hbskan biskut tuh. Ni lah perangai buruk ak bla da ad kat sini. Tp susu tu sah blh minum. Sejak sampai kat jepon nih susu antara bahan makanan yang x pernah putus bekalan dalam peti sejuk umah. Sebab aku suka minum susu ak cari la susu yang plg murah. harga dlm 89 yen jep. klu convert ikot software iphone nih dlm rm3.30 la. Tp bla pkir blk aku x perlulah nk convertkan harga suma benda. Duit biasiswa aku masuk dlm bentuk yen bkn rm. so x payah la nk pening kan kepala sendiri pegi convertkan suma k rm.ak anggap jer 1yen sama ng rm.0.01. So bila da 89 yen anggap la 89 sen jep. xde la mahal utk ak bli susu 2 kotak besar sehari pon. Lagipon minum susu blh elak gastrik. aku nih da jenis yang suka skip meal. bila time busy tuh besa la klu kna skip meal. tp bla time mls tuh susu pengubat perot yang lapar.

Ptg nih agak bosan sbb tuh sempat minum petang. besanya mmg x sempat nk luang masa mcm nih. tapi da bosan sgt tggu dak2 nih blk dr sekolah nih minum petang la blh mengubat kebosanan kat umah nih. kejap lagi nk pg osaka utk cari printer. duet lagi. da la harga 20k. mahal tuh. ak blh shopping 4 jaket. tapi apakan daya kan. utk kemudahan. sabor je la. bli jer la klu da jumpa yg okey. nnt repot suma mudah nk print. xperlu lagi bekejar k kombini utk print repot. okay minum ptg da tamat. nk pkir xtvt laen la plak. evening everyone......

Wednesday, May 18, 2011

adUhai!!!! 6時限目か!!!

arinih first time ak dpt kls sampai mlm...mujow la kat dai xde sampai 7jigenme...klu x mampos la sape2 yg kna sampai k mlm tuh...dengar dari dak2 nih ad jer nihonjin yg kna naek tren 2 jam baru sampai dai...mak oiii jauh bebenor tuh...rajin btol dia...klu da kls pg konpem kna bgn awl gila...tp xnk citer psl kehidupan dia tuh...ak nk citer psl keTENSIONan ak ng kls mlm td...
ak bkn tension psl kls tuh waktu mlm...tp ak tension ng sensei yg mengajar tuh...da la ganti kls mlm...walaupun 5 jigenme td free nape la nk ganti mlm...mengajar pkai slide...pahtu dia ad tggl ruang yg sgt KECIK kat tgh2 ayat tuh suh isi apa yg dia kosongkn...tp yg paling saket ati bila bg masa sekejap je utk salin...klu da ruang tuh kecik mcm ane la ak nk tulis laju2...last2 suma huduh giler...x sanggup ak baca balik nota ak...huh...
tapi ad gak bestnya kls mlm nih....td kuar nek beskal lalu kat kwsn taman (nk kata taman blh jer kot...tp kat situ rmai la org duk berkelah waktu tgh hari ) sbb nk pg bli drawer kat kdai chuuko...fuhh lawa tol pemandangan kat situ....indahny ciptaan Allah nih...teros hilang tension jap...klu ad masa nk gak lepak situ release tension...tp td igt  solat pon blom n janji ng seman nk pg kedai chuuko plak...so lalu jer la...

Monday, May 16, 2011

Asyik kna puji jep

satu benda yang ak x tahan sangat duk kat jepon nih...selalu sangat kena puji...da naek menyampah dah...td pon kna puji ng sensei...suma psl repot yoshuu ak power sgt...suma tuh pun ak amik genri repot masa kat jad...ak baca sepintas lalu jer...da la gne copy paste...bkn ak salin balik pon...huh...masalah gak la ng dak2 jepon...nk menangkis pujian x tahu ayat...kotoba mcm biasa tunggang terbalik jer suma...aku ckp ng orang melayu pon drg x paham...ckp ng nihonjin...lagi la...sabo je la~~~

Sunday, March 20, 2011

setelah sekian lama...tapi masih kna tnggu lagi...

kira excited gila bila hari semakin fly da dekat...duit berhabis x berkira da...apa yang da beli....apa yang belum beli...suma da check giler2...tapi bila dengar nihon kena tsunami...ak wat x heran agi...aku x berhenti mengharap...bila radiasi pon aku masih mengharap...famly aku nak pagi holiday kat KL...so pg KL awl2 la...sesampai nk duk kat hotel...datanglah berita yang paling aku anti...so sampai sekarang xde berita yang menarik dah utk aku...sampai bila aku kena tggu nih...mood da xde da...tapi tu hanya mula2 jer la...aku pkir2 blk...nde da jadi kan...lbh baek ak wat nde laen dlu...banyak lagi benda yang aku belom wat kat malaysia nih...nk shoppg ak bkn jns ska shopping...so apa aku nk wat yep...aku nk pg jln2...nmpkny xde kwn2...harap2lah ad kwn2 ak yang timbul ajak pg jln...kan best...nape lah suma nak terperuk kat umah jer...baek la pagi jalan...malaysia xkena radiasi pon...hahahahaha

Thursday, February 24, 2011

teori yang camBODOH

aku ada drama omputih ak syok sgt follow.. drama tuh ialah "macam mane saya boleh jumpa mak awak".. dipendekkan cerita, dalam citer ad 5 watak utama.. yang pertama ted iaitu kesah perjalanan hidupnya utk mencari pasangan yang ideal dalam hidup dia.. kendian ada la lagi 4 orang bestfrend dia tuh..

ada la dalam satu episod tuh wujud satu teori yang dikeluarkan oleh barney(salah satu kawan baek ted yang selalu tido dengan pompuan tapi tidak suka dalam perhubungan serius) ketika sedang berbual marshall(kawan baek ted sejak dari kolej) iaitu THE MERMAID THEORY(TMT)..

TMT muncul pada beribu tahun yang lalu.. dimana terdapat  2 orang lanun yang tersesat kat tengah lautan utk jangka yang agak lama.. one day, sedang2 syok mereka mencari daratan.. both of the pirates saw cik dugong.. disebabkan selalu tgk dugong tuh dan sudah lama tidak bersua dengan wanita2.. both of them nampak cik dugong tuh macam mermaid yang sedang melambai memanggil mereka.. maka disitulah bermulanya TMT..

agak2lah kan.. klu orang baca citer aku tulis dapat paham ke x?? aku malas nak tafsirkan maksud sebenar teori tuh.. so pandai2lah sape  yang nk tahu tafsirkan sendiri yep.. xpon pg jer tgk drama tuh.. best jer pon bg ak.. walaupon agak panjang berjela2.. bila ntah si ted tuh nk jumpa isteri dia.. x suka gila ak.. tp jlan citer dia mmg menarik dan teramat kelakar romantis bodoh n mcm2 lagi la.. actualy ak pon risau pasal teori nih.. sbb ap?? kna pkirlah sendiri....

Tuesday, February 22, 2011

Rahsia bulan NOVEMBER

1.Banyak idea dalam perkara.
rasanya xde la banyak sgt idea ad dlm kpala nih.. sebab tuh duk umah jer..


2.Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
susah sgt ker nk paham.. xde la sgt kn.. tapi klu da dtg x btol tuh laen kira la ckit..

3.Berfikiran kehadapan.
yg nih ad la ckit.. tp x de la depan sgt.. depan ckit jer..

4.Berfikiran unik dan bijak.
yang nih agak musykil ckit..

5.Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
yang baru ad.. luar biasa ad gak kot.. tp klu 2 2 sekali tuh.. saaa....( ̄ー ̄)

6.Pemikiran yang tajam.
blh wat gne utk potong sayur x?

7.Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
firasat tuh ap yep?

8.Sesuai jadi seorang doktor.
maaf la sbb sy nk jadi engineer jer

9.Cermat dan teliti.
cermat x sgt.. kedekut ad la.. teliti pon gak.. kalut jer..

10.Personaliti yang dinamik.
dinamik tuh mcm ane ek?? mcm ak kerk (' '???

11.Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
yang nih x pasti la.. suka mgkin kot.. pandai tuh mmg la..

12.Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
ni mmg sah salah.. ak nih mulut banyak tp mesra.. fikir xde la byk sgt..

13.Berani, pemurah, setia dan banyak kesabaran.
xsuma btol nih

14.Terlalu degil dan keras hati.
xde la degil sgt pon.. xpernah sentuh lg hati sendiri.. mane la nk tau kn..

15.Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
x gak nih.. usaha tuh ada la jgk.. sampai berjaya ker.. x selalu pon berjaya.. 

16.Tak suka marah kecuali digugat.
oh! klu g2, tiap kali ak kna marah tuh maknenya ad orang cba gugat ak la yep.. gugat tuh sama macam ngorat ker?? (' '???

17.Mudah ambil berat terhadap orang lain.
yang nih memang KADANG2 jadi hobi aku..

18.Pandai muhasabah diri.
apakah yang dimaksukan dengan perkara diatas?

19.Cara berfikir yang lain dari orang lain.
apsal ad jer orang fikir sama ng ak.. dah la bln lahir x sama pon..

20.Otak yang sangat tajam.
beza ker otak ng pemikiran.. bkn maksud dia sama jer ke?

21.Pandai mendorong diri sendiri.
yang nih kadang2 tuh memakan diri

22.Tidak hargai pujian.
∑(O_O;)
x pasti la.. kna tanya orang sekeliling la... ye ke x ha?
nape ak rasa ak hargai jer...

23.Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
nih sama macam yang atas jer.. cuma olahan ayat jer lain ckit..

24.Cuba sampai berjaya.
nih lagi satu..

25.Badan yang sasa.
kurus kering mcm nih pon sasa ker?

26.Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
awek pon xde.. boleh blah la..( ̄へ ̄)

27.Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
sbb ni kot xjumpa2 lagi yang sesuai..
 ε-(´・`)

28.Suka duduk di rumah.
yang nih mmg hantai 100%
ak ska pg jln2 la

29.Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
nape ak rasa mcm x rajin sgt jer

30.Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
hoho.. no komen yep..

31.Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
tapi x tunjuk kat suma orang la yep.. private nih..

32.Bercita-cita tinggi.
asl suma org ceria bersama aku suda...

33.Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah.
hurm.... ( ̄~ ̄;)




(suma yang tertera ntah btol ke x...amik kat fb jep)

Monday, February 21, 2011

rEhaT2 sLps eXam

oh
semenjak dua exam hbs nih
ptg2 selalu piknik lepak2 ng kwn
da dua kali ptg2 kuar mkn ais krim
semalam lg best p jln picnic kat air terjun
dapat enjoy mmg la sgt best.
tp....

ad rasa berat hati.....
pkir2 blk rupanya duit suit x bayar ag...
pg jln da mcm ap dah....
kna control ckit skrg nih ....
kn xpasal x cukup duit plak nnt nak byr suit....

Saturday, February 19, 2011

Lain Pikir Lain CAkap

"bakpo la dio buang karya(tmpt pegang utk org belakang) moto tuh, wat payah nk agkat gear 2 jah"
yg sbnrny nk ckp
""kenapalah dia buang karya moto tuh, nnt susah nk stand 2 kaki."

..dan begitulah selalu terjadi.. 
..yg nk gtau pasal nde lain..
..tercakap pasal nde lain..
;;antara yg plg feymes salah;;
..nk cakap feri tp salah kuar 'ferarri'..
..mane ad org pegi langkawi nek ferarri..
..suma gne feri jer la..
keta kabel -- keta kebal
ap la maslah ng otak nih
ad jer yg salah tersebut
mmg kna gelak la
hahahhaha
(≧∇≦)

Friday, February 18, 2011

X rasa hepi pon

Orang lain
hepi sbb exam habis
suma excited wat keje len

aku
duk umah x wat pape
x rasa hepi pon exam habis

so ak pun terfikir la kenapa la ak x hepi pon. suma orang kuar p tgk bola. so ak kena tinggal sorang2 kat umah. da la td baru baca citer seram kat blog lupiey. tp benda mcm tu x jejas pape pon. bla exam da hbs nih la semakin bertambah masalah lain yang tertunggak sebab exam yang baru habis. kan kalau x fikir sekarang, esok lusa nanti kena fikir juga. ingat nak selesaikan apa yang termampu. tapi badan pula xde tenaga. ni sebab x makan tengah hari la nih. petang tadi nak makan xde selera. oh kenapa macam nih. nak pegi makan sekarang memang makan sorang-sorang la nampaknya. nak cari orang rasa letih. nanti ada jer orang teman makan. sekarang perlu cari tenaga dulu. nak kemas rumah sekarang la. nanti blh jalan jer keje. tapi duit kena bajet juga. kan x pasal licin duit. ada banyak benda lagi x bayar nih. so sekarang nih kena mula dengan pergi makan. apa yang ak nk tulis sbnrny x kesampaian. sbb da lapar sgt.....nk pg mkn dlu....

Friday, February 11, 2011

Bila da terlebih lepaskan geram

Vroooommmm......
bawak moto pegi jln2
ad tmpt yg dekat pon nk pg yg jauh gak
mkn angn katakan
da blk td baru rasa lega
tp terlebih lega la plak
sampai risau exam pon hilang
so turun uti utk cari tension yg hilang
so dalam rasa kosong x tau nk buat apa2
pagi la ejek kawan2 kat uti utk tegur je
niat dihati mcm tuh la
tp apakan daya mmg bkn jenis menanam tebu di bibir
kesian kat kawan2 jadi mangsa
so da dapat tengak orang tengah study
barulah dapat balik rasa nak belajar 
saja nak cerita kat cini
nak tulis seloka sebenarnya
tapi x ada bakat terpendam
so
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
da putus idea da
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.kekkyouku baca nota sambil layan kartun jer!!!!!

Saturday, February 5, 2011

bla da ad internet kembali.

dah 2 hari xde internet kat umah. masa ad internet xnk gune. tp bla da xde tuh jadi mcm kucing hilang anak la plak. oh penting juga internet nih kat ak. klu ikotkan hati. dalam satu hari brape jam jer pon ak gune. tp terasa gak la klu xde internet 2 hari lps.
oh pagi2 gini dah dikejutkan ng pelbagai ragam. semalam ad janji nk kuar breakfast la konon. last2 ak bgn pah2 tdo blk la plak. pah2 terkejut ng bunyi tpn umah yg berdering 3 bulan sekali. orang TM nk dtg baiki internet. so dptlah ak gne internet semula pg nih. tp tgh2 syok men td ad org ketuk pintu. cara ketuk tuh x mcm dak2 nih. igtkn kouhai nk pinjam pape ker. badan pencegah maksiat ker. pak cik TM td tggl brg ker. tp rupanya ad awek yg ketuk pintu. terkejut gak ak tba2 cari amir. rasany dia sebut amir. mula2 ak igtkan amir ihsan punya family. tp setahu ak la. amir xde adik pompuan besar mcm tuh. oh rupanya perempuan tuh dtg ng mak dia. mak dia pon tny "ni blok b ker?". rupanya salah umah. lega rasany. igtkn ad ap td. hahaha. agak lawak yer pg nih. byk sgt tetamu.
sbnrny nk tulis psl nde len. tp sbb gangguan td. teros idea asl da hilang. nmpkny da byk buang masa nih. perlu pg stdy la plak. nk mkn nih. tp xde mknn. nk kuar mls la plak. igt nk pg pasar pg. tp xnk pg pg sorang. kejut heri redo suma xnk bgn. msg nik x reply. so stdy smbil berlapar jer la pg nih. tu la akibatny tdo pg. mmg rezeki ssh nk masuk.

Thursday, February 3, 2011

lagi- lagi kena marah...( ToT )

kadang2 tuh da terbiasa sgt kna marah sampai ak xheran la sapa nk marah ak. so ak pon menyepikn diri. tp kadang tuh ak amik peduli sgt ap yg org marah sampai dlm tdo pon ak termimpi2 ag. n sekarang nih asyik kna marah jer. ad jer kata2 org salah phm. nk wat nada bergurau org dgr nada mengeji. nk wat nada bermesra org dgr mcm dia jer yg btol. nk wat nada lemah lembut pon org tafsir len. hahaha. kelakar juga lah mcm nih. skrg nih baek ak duk diam jer. skrg nih musim org emo. salah cakap ckit jer teros marah2. x psl lak ak gaduh ng rmai org nnt. kita nih klu dah exited state tuh mmg x igt dunia. ap ungkapan kuar pon bkn kita sedar. sampai kna sound baru la nk sedar kita da wat org saket hati. lagi bahaya klu kita nih jenis terdidik selalu nk menang n x nk bertolak ansur serta xpandai mintak maaf. xnk tolak ansur da satu hal. tp klu da cara kita mintak maaf tuh bunyi mcm nk nganjing org jer. kna salah tafsir ag. niat mmg nk mintak maaf. tapi klu da x pandai nk wat mcm ane kn. x semua dilahirkn bakat berkata2 manis. oh in da end ak kna blaja tolak ansur jer la. bak kata sorang kawan ak tuh. tolak ansur sebenarnya kita menang. biar pon dia salah. so sama2lah kita cba tolak ansur ng suma nde sekeliling. xyah da la nk jdkn kita nih btol. bg la peluang org len lak btol kita nih salah. klu org marah tuh kita mintak la maaf. dia nk terima k x tuh dia punya pasal. yg penting kita ikhlas mintak maaf. mane la tau kn. kita ni kan manusia. byk wat silap. kdg2 kita sedar jer pon. tp kita igt nde gitu leh wat kwn ceria. tp last2 org len dgr saket hati giler. so ceriakn diri sndrk jer.
 八(^□^*)mintak maaf la kawan2 suma.
 andai salah silap kata tlg btolkn. 
*klu nk tegur teros2 tuh agak susah nk terima biar best frend sndr pon. tp kna bljar la menerima salah sndr. 
(terima kasih kwn2)

Friday, January 28, 2011

kata2 manis pon blh memakan diri jgk la!

oh! ad org ska jer bila dipuji. tambah2 bila kna puji ng orang yg dia minat. melenting-lenting gembira la. klu nak amik hati orang tambah2 bos kita. knalah pandai puji mereka baru la dapat naek n bonus. tapi pernah x kata2 manis tuh makan diri sendiri. takot gak kan. x pasal klu sbb kata2 manis kita utk wat org hepi tp kita plak sensara. oh sekarang nih ak x kesah nak berkata2 manis n ak mmg suka bermain kata2 ng sesapa. tapi sejak 2 3 menjak nih, baru ak terasa kata2 manis ku da makan diri ak. ap yg jadi ak x nk gtau. sbb kata2 manis ak la wat ak jadi risau n selesa duduk sekarang nih. ap yg org nak suma kita kata ya. orang wat ap pon suma kata betol. hohoho. mula2 mmg seronok tgk org gembira. tapi lama2 ak da x rasa selesa da. bkn x ska wat orang hepi. tp ad kes wat ak jadi mcm x tentu arah. tapi klu nak berbalik kpd zaman dulu2 pon x best gak. sbb mulut badan binasa. skrg dlm percubaan utk x berkata manis n mengeluarkan kata2 kesat serta perkara yg sewaktu dengannya.

ini akan menjadi masalah gak klu kita nih byk bercakap. sbb tuh la ak tulis nde nih. sbb x kn la ak nk citer suma kat org. dah la ulang nde sama jer. so bila ak tulis xde la ak nk cakap ag. sbb nnt leh setting lam kpala bhawa kata da kuarkn nde tuh dari kpala ak. hoh ayat agak berbelit kot. da xde nk betol sgt da nih. sedang berusaha utk belajar mengawal diri. nnt bila berada kat budaya asing mudah sikit nk adapt(eja btol k salah ntah). 

tapi selepas 2 3 kali pikir blk blh jer kot berkata2 manis nih. tp utk org yg dah knl kita la. sbb nnt bkn dia amik peduli pon. sbb dia da tau kita nih mcm ane. tp klu dia tuh jarang jumpa ng kita, bahaya kot ckit. nnt kn timbul la plak salah paham. bila da salah dipahami tulah yg jadi mslh. oh ad satu ag perkara. berbeza btol bila kita cakap ng org direk n kita tulis sambil dibaca org. rasany mmg amat berbeza serta ketara sgt2. 

Sunday, January 23, 2011

3 hari 2 malam luang masa tlg parent pindah umah

hari jumaat yg lps ak teros blk perak sbb nk tlg parent ak kemas umah nk pindah blk kelantan. tp nk blk umah 2 da satu hal. byk sgt pilihan cara utk blk umah. ad cara murah ad cara mahal. ad yg laju sampai ad yg kna susahkan abang ak. so slps soudan ng srg kawan ak yg baek hati tuh. jadi ak pon teros kuar umah pd jumaat mlm sabtu tuh. anas yg anto. tp kesian gak kat dia. sbb terpaksa pg padang. ak lupa lak yg dia nk pkai  keta. so bg la lupiey pg men bola ng keta. so terpaksa la dia k padang dlu amik keta. hontouni sori anas. n then bla ak gerak tuh sampai kat eki dlm pkol 7.45 g2 kot. mcm besa KTM nih mmg slalu menyusahkan org. tggu lama cam palak baru dia dtg. last x sempat ak nk blk gne bas plusliner. iaitu cara plg baek sbb lg murah dr ETS dan perlu org amik. tp sbb komuter laju sgt ak terpaksa nek ETS. hohoho. kali nih ak pg blk tanpa tiket. ak blk tbp ng bas tp xde tiket  sbb akak tuh xnk bg tiket dia suh bayar jer. n ak p nek ETS pon xde tiket. sbb x sempat nk bli n kauter tuh da x nk jual kat ak. so ak berlari k ETS tanpa rasa bersalah walau xde tiket bersama srg awek UTP. mcm ane ntah ak blh bertegur ng ponpuan tuh. ak nih bkn ska tegur pompuan x knal sesuka hati. laen la klu ponpuan tuh mulakn dlu. baru ak akan ckp non-stop. tp ak x duk pon sblh awek tuh dlm ETS.

bla da sampai umah. nde pertama ak kna selesaikan ialah mknn kat atas meja yg banyak mcm ap ntah. hohoho. mcm besa la my mami mmg ska masak byk2. so ak terpaksa la mkn. sbb perot ak nih kecik jer x semua ak hbskn dlm satu mlm tuh jer. so ak tdo dlm kekenyangan. mlm td syifa ad kata ak semakin gemok da. rasa hepi pon ad. tp ak xnk r gemok time nih. awal sgt kot. nnt bla da ad bini x pe r kot. nih mesti ak da mula mls sukan. nway kat umah pon ak banyak mkn n tdo pon dr tlg abang n parent ak packing barang. nmpk ad masa terluang jer ckit ak teros pg landing mane2 tmpt yg kurang berhabuk. hahahha. mmg dasar pemalas.

oh by the way  ibu kpd mami pon ad sama. suma dlm family ak pggl dia 'mok'. sbb yg tepat knape suma cucu cicit dia pggl mcm tuh ak pon x pasti. tp mok mmg ska bercerita. tmbah2 slps anak bongsu dia meninggal nih n lg 2 org anak dia sudah meninggal. dia selalu bercerita psl anak2 dia yg meninggal tuh. well memori dia pon mmg power giler. suma umur anak dia mmg ad dlm kpala. brape jumlah cucu cicit dia pon dia igt. secara ringkasny mok ak nyer ingatan terbaek la. klu la ak ad memori blaja mcm dia kan best. suma sensei ajor teros masok lam kpala. tp ak plg sedih bila bersama dia masa dia bercerita psl mak sedara n pak2 sedara ak yg dah meninggal. nk nanges ak. ak pon terpikir gak. nnt masa ak nk meninggal nnt ad ker org sisi ak nk suh ak mengucap selawat ker ap ker. mami ak ad x kat sebelah ak tmn ak. wuwuwuwu. sedih tau. tp last dia pesan kat ak. jg la psl pompuan nih. sbb laki berjaya pon kerna pompuan. gagal pon kerana pompuan. laknat n celaka pon kerana pompuan. tp yg plg penting dia cakap tuah seorang suami tuh ad kat isteri dia. 1.isteri 2. anak 3. ibu. nih rank yg nenek ak bg r. ph2 dia suh blaja btol2. umur dia da dekat 100 tahun da. dalam 96 g2 kot. klu sape ska mendangar cerita blh la pergi berbual ng dia. hohoho

nih kat ruang makan. da mcm kapal pecah da
nih dlm bilik blkg. da jadi stor da.
dlm blk nih la ak saboru. :p

Wednesday, January 19, 2011

basuh kasut


kasut yang baru dibasuh dan sedang dijemur
bila last time kasut kita dicuci. basuh kasut ng cuci kasut sama jer kan.ak baru td basuh kasut semenjak zaman sekolah2 dlu. mmg mls la nk cuci kasut nih. tp tgk heri seman rajin jer basuh kasut drg. jadi ak pon amik la keputusan basuh jgk kasut ak td. sbb 2 3 hari lps ak ad 'ter'hidu bau kasut ak. fuhlamak. mmg busuk giler. patot la stokin ak cepat bau busuk. so ak amik la keputusan utk basuh kasut di pagi yg hening ini.
ia kelihatan lagi bersih berbnding sblm dibasuh


















hahaha. beginilah bila kasut sudah dibasuh. ia akan menjadi semakin bersih. nk pkai pon best. tp nk basuh mmg mls ckit.  kasut yang dibasuh mestila lg bersih kn. tapi xleh nk banding ng kasut baru r. tp kira okey la. sbb kasut nih igt nk bawak pg jepon. xnk da bli kasut baru. pkai jer kasut nih dlu. nnt bila kasut nih da rosak baru la nk beli kasut baru. kasut nih da penah rosak skali. tapak tercabut. pah2 pegi jahit. hbs rm20 duet ak. tp xpe. harga kasut nih rm200++. so okey lagi la. nk bli kasut baru yg murah takot cepat rosak gak. bli yg mahal. mmg xde bajet la. duet hbs utk keta jer. ni la mslh bila x layak pkai keta nk pkai keta. kan xleh nk merasa kasut baru. tp xpe. kasut buruk nih da nmpk mcm baru da bila da basuh td. berapa hari x tau nk tggu kasut nih kering. klu kat umah dlu blh jer jemur tgh panas. kat tbp x dpt la. letak kat luar kn kna curik plak. tilam yg berat pon drg sapu. apatah lagi kasut nike. nk jemur kat tgkp takot jatuh. last2 jemur kat beranda kat dapur jer. so rajin2kn la  basuh kasut masing2 yep. terutama yang kaki jenis berbau tuh.kaki ak x bau yep.papai

Friday, January 7, 2011

terSISIH dan diSISIH

Pernah x rasa tersisih atau disisih? ap beza tersisih ng disisih. sama jer kot suma tuh. klu yg pernah rasa tuh, sape yg sisih mereka yep. kwn2 ker sahabat taulan ker atau ahli keluarga sendiri. klu golongan ketiga tuh sisih mmg sedih la. tambah2 klu yg xde pasangan. oh kasihannya. tp mesti la ad cara nk atasi suma tuh. meh la nk rekomenkn cara2 yg ak pernah gne n pernah terfikirkn. Antaranye :-

1.JANGAN HAMPIR DENGAN ORANG. klu hidup sorang diri, mmg x terasa la tersisih n da xde da org nk sisih kita. tp klu hidup sorang x terasa tersisih ker. kira mudah kita x yah la kwn yg sisih kita. kita cari jer sape2 yg nk kwn ng kita. bkn mereka jer ad kat dunia nih. rmai lg manusia.
2.MENYISIH SEBELUM DISISIH. belum sempat lg org nk sisih kita. baik kita meyisih dia dulu. baru la kita x disisih dan x rasa tersisih. kita blh rasa aura org nk sisih kita. klu kita ajak pape mesti dia tolak. tu salah satu tanda la tuh. jadi sblm kita sempat terasa tersisih baik sisihkn diri anda drpd mereka.
3.BERHARTA. klu kita ad duit, mmg rmai la kwn2 kat sekeliling kita. kita belanja kwn2 mkn. kita bwk kwn2 kita pg shoppg. pesan kat kwn2 bila ad plan pape suh gtau. xpon rancang sendiri pon xpe. sbb konpem suma org nk ikot. tp tu bila da ad duit jer. bila xde pandai2 la mintak sedekah jer tau. yg nih utk rasa diri disayangi secara x permanent jer. klu nk yg permanent nyer kna la cari marker pen permanent.
4.AD APA YANG ORANG LAIN XDE. klu yang nih kna gne analogi ckit. katakan dalam kelas tuh ad 36 orang g2. n dlm kls tuh sorang jer ad pemadam. xtau la knape dak2 kls tuh daif sgt. sampai srg jer ad pemadam. nnt bla wat latihan tmbah2 latihan math. sbb org selalu salah kira salah tulis. xdeny orang nk gne kertas baru n potong mcm tuh jer. mesti nk gne pemadam  gak kn. nk jimat kertas katakan. so mesti la suma org pg jumpa org yg ad pemadam tuh. so dia mmg mendapat perhatian org rmai. jadi tgk ap yg org sekeliling xde n then pg beli wat koleksi. nnt ad la orang cari tuh.
5.MENONJOL DALAM KELAS. bygkn pd suatu hari waktu cikgu tgh duk mengajar math kat depan. tba cikgu tny soklan byk punya susah. sampai suma orang dlm kls tuh kna berdiri dlm kls. tp bla tba yg ak jer yg kna jwb. ak jwb ng pejam mata jer. yer la sbb takot nk tgk mata cikgu yg garang tuh. n then jwpn ak botol. pah2 bla wat kerja  umah jer. ak lah yg plg awl. mmg klu ad pape soklan ssh suma cari ak la. nk tanya cikgu takot sbb cikgu garang. so pengajaran kat cni suh blaja rajin2 n jgn tangguh kerja yep.
6.PAKAI LAWA2 N SEKSI. klu yg seksi tuh x direkomen pd lelaki. klu da lelaki seksi ad ker pompuan nk tgk. mmg la ad xker burok jadinya. klu pompuan pkai seksi mmg rmai la org duk usha dia. dia angkat punggung ckit nk kentut pon org perasan. yg len mmg sah la org tgk. sebenarnya kat cni nk suh jaga penampilan jer. pkai barang2 yg menarik. nnt mesti org dtg dekat tny mcm soalan. beli kat ne bla beli brape posen tahan lasak x. mcm2 la soklan kna tnya.so pandai2 lah jaga penampilan.
7.ANJAKAN PARADIGMA. yang nih selalu disyorkn oleh penceramah masa kat sekolah dlu. suruh kita melakukan perubahan. tp ni bkn suh berubah mcm kata penceramah tu. ni laen ckit. klu dulu dgr rokok pon da rasa nk muntah2 menyampah n mcm2 ag. pah2 tba org tgk hisap rokok. mesti org bz body suma nk tau ap jadi kat kita kn. ad contoh laen ag. klu dlu kita wat bising dlm kls, tp tba jer pg nih kita senyap jer. muka pon da mcm org mati bini. mesti org rapat2 ng kita nk tau ap yg jadi kat kita kn. disitu da dpt perhatian da ckit tuh.hahahhaha...
8.POSTKN SUATU YG MENARIK KAT FB. yg nih mmg rmai org slalu wat. tp x suma post kita dpt layanan kwn2. so cari lah satu isu menarik kemudian post la kat fb tuh. x pon tag jer kwn kat post tuh. nnt dia lg mudah dia sedar ap yg kita post tuh. tp langkah nih adlh amat pathetics!!! kesian tol klu tag nama kwn pon kwn2 x lyn gak.
9.MENDALAMI ILMU PENGETAHUAN. yg nih da mula cara yg baik da nih. klu da kita nih byk ilmu. cara kita berbual pon berdasarkan fakta bkn auta. brape rmai jer yg rajin membaca psl sesuatu benda nih sampai ke akar umbi. walaupon x dinafikan ada. tp lebih ramai yg suka mendengar. so bila kita da tau mesti la org cari kita jer. baru la mudah ckit. xpayah dah nk jenuh cari sumber nk paham ayat. ap org kata ensiklopadia(maaf klu ejaan salah) berjalan kan da ad. suma dtg tny kita jer nnt.
10.BANGUN MALAM. bkn bgn suruh stidy nih. tp sebenarnya sblm lakukan semua yg atas tuh. korang patot wat yg last nih dlu. sbb bila da bgn malam tuh. otak bersih ckit dari anasir luar. cuma anasir mimpi jer la yg masih ad. buat air segelas pah2 duk tepi tingkap MUHASABAH diri. pah2 klu da muslim tuh tahu mcm mane nk tahajjud tuh wat QIAMULAI. berdoa kepada yang MAHA KUASA mintak dibukakan hati kawan2 supaya sentiasa berbuat baik kat kita. mintak petunjuk utk diri kita nih supaya jauh dari malapetaka n suh beri kesedaran kat diri nih. ap yang kita da wat sampai orang nk sisih kita tuh. orang x kn sisih kita sbb hobi. mesti ad sbb yg kita buat dia sakir hati. klu x mmg dia x sisih kita.
11.JAGA HUBUNGAN. yang last skali nih xde pape pon. suma da tau. jaga jer la hubungan. jgn saketkn hati kwn2  ahli keluarga serta sanak saudara.

setakat itu sajalah cara2 yg pernah berlaku dlm hidup ak n sempat terdetik dlm kpala ak nih. so sape2 nk cba blh la cba yep. tp klu x jd jgn salahkn ak plak. nway, sisih tuh sama maksud ng terasing kn. xde takot salah perkataan jer. klu salah pon phm2 sendiri la yep. dah pandai membaca suma pon.

Sunday, January 2, 2011

seloka kat umah

oh buat diri yang malas balik n x ska blk umah. org len klu dpt cuti mesti hepi gile. tp ak klu psl blk umah nih mmg mls la ckit. kdg2 rasa cam pelik gak nape x ska blk umah. tp itu x penting. sbb kali nih ak blk poket jd kering. so ak ad kat umah jer. dah la parent duk jauh. duk umah mengharap kakak n abang jer sponsor mkn. hohoho. sian kat mereka. adik mereka nih pemalas klu da blk umah. so duk jer kat umah mengharap ihsan dr yg lbh tua.

sbb da lama x blk umah. terkejut tgk umah. klu dlu bla tba musim hujan mesti umah jadi banjir. tp bkn banjir sgt pon. satu anak tgga jer pon. tu pon sbb kwsn sekeliling tggi ckit jer dari halaman umah. jadi halaman umah ak jd kawasan tadahan air. tu suma dulu. skrg da ad dtggi kn. terkejut gak masa mula2 sampai. umah ku da x banjir lg.  pg esok bgn. tgk luar ad org wat keje. umah da kosong. suma org da kuar. tggl adik ak jer yg duk men game dpn komputer. kat luar umah ad org yg ak x knl wat keje meratakn tanah suma.

rupanya kat umah ak suram jer. sbb suma org ad keje nk wat. termasokla ak. so keje ak kuar umah selesaikn ap keje yg lom selesai. tlg adik ak anto borang suma. tp bla adik n abang ak da xde kat umah. terasa bosan giler kat umah. mujow la ad anak sedara yg kecik 2 orang. blh la lyn kejap2. nk layan selalu mmg x r. penat kot. mmg kalah la kenakalan bapak sedara dia masa kecik dlu nih. tp suma tuh x ckp best. yg plg best duk umah bla dgr akak2 ak berbual. mmg mcm2 la. tmbh2 bla mak ak da blk. sbgai seorg yg belum berumah tgga. ak hanya dgr menadah telinga. ad brape jer moral of the day yg ak dpt semak dlm fikiran ak ckit.antaranya

-klu nk cari isteri tuh tgk la jgk parent nyer. carila mertua yg baik2. kaji lu bakal mertua tuh
-isteri kna ikot suami. n suami jgn aniaya isteri.
-kna jg hati ibu. klu ibu asyik merungut psl kita. ssh la hidup kita. x kira ssh dr segi kewangan k keje k.

tp yg plg menarik adlh psl mertua tuh. len kali klu ak nk pg merisik. ak kna risik parent lu. kaji lu parent mcm ane. baru la blh plh anak yg mane berkenan. hahahaha. agak kelakar disitu. so nde yg plg best bg ak kat umah ialah bla suma org kumpul n ckp psl topik yg pelbagai. dari situ ak dpt amik byk iktibar dan pengajaran.so len kali ak harap klu ak blk umah tuh suma ad berkumpul kat umah rmai2. duk sembang beramai2. ak plg ska lepak bersama family rmai2 kat ruang tamu. best kot dgr org sharing citer msg2. blh dijadikan iktibar.sore jya.soko madene!!!